dijous, 19 de febrer del 2015

VIATGE A THYONCK ESSYL (SENEGAL)



Cinc integrants de l’ONG Ateneu del Món, de Sant Quirze del Vallès, han viatjat aquest febrer 2015  a Thyonck Essyl (Cassamance, Senegal) per conèixer de primera mà el projecte de la construcció d’un centre de formació per a joves i dones que estan realitzant conjuntament amb altres dues entitats solidàries de Sant Quirze: Acció Solidària Vallès i Cooperación y Ayuda. Allà s'han trobat amb sis voluntaris d’Acció Solidària Vallès, que són de fet qui lideren el projecte, ja que treballen a la zona des de fa més de 10 anys.
Elles ens expliquen la seva experiència:


Després d’un any i mig de l’inici del projecte, ens venia de gust passar del paper a la realitat i conèixer en primera persona el centre de formació. El projecte a l’actualitat es troba a la segona fase. La construcció del primer mòdul va finalitzar l’any passat en un temps rècord de 6 mesos i ara ens trobem en les tasques de cimentació del segon edifici, destinat a equipaments. L’any vinent finalitzarà el projecte amb la construcció d’un tercer mòdul d’aules per fer classes d’ebenisteria, electricitat, tècniques agrícoles, etc.






La construcció del segon mòdul, com el primer, el porta a terme l’ONG Base A de  Barcelona, arquitectes especialitzats en construccions a països en vies de desenvolupament. Treballen en base a principis de sostenibilitat i respecte amb l’entorn i, gràcies a un programa de col·laboració amb l’ UPC, dues arquitectes viatgen a Thyonk Essyl per fer de cap d’obres durant dos mesos, després dels quals són rellevades per dues noves arquitectes, i així fins a tres torns, que cobreixen els 6 mesos de construcció de cada fase. Estan fent una feina realment excel·lent! I no oblidem la mà d’obra voluntària, les dones de Thyonk Essyl, que s’organitzen per barris i cada dia els hi toca a un anar a ajudar, ja sigui picant pedra, traient sorra, posant maons, el que calgui. Les dones són una part essencial en la consecució de les obres.





Després de la primera fase del projecte, l’escola va obrir les seves portes el setembre passat amb l’entrada en servei de la biblioteca i  la sala d’informàtica. A part de l’ús que qualsevol pot fer per disposar d’un terminal i connexió a internet, també han començat les classes d’informàtica de la mà d’un jove professor local, l’Aliou.






Els companys d’Acció Solidària Vallès viatgen periòdicament a la zona per fer-ne el seguiment, supervisar la part econòmica, portar material que allà es difícil de trobar, realitzar tasques de manteniment informàtic, suport tècnic, entre d’altres.  

A Thyonck Essyl hem portat a terme un projecte del grup d’educadores ILERY, que fan classes extra escolars d’anglés ensenyant valors i altres realitats. Els nens de 7 a 9 anys d’una escola de Sabadell van preparar unes llibretes amb una presentació personal de cada un, que l’Ateneu del Món va lliurar als nens de l’escola Batine a la població de Thyonk Essyl. Els nens de l’escola de Batine han donat resposta als nens de Sabadell, un intercanvi que ha estat tota una experiència.
Els nens són preciosos, alegres, i com la resta de la població, molt receptius a compartir amb el que ve de fora.





Hem conegut el projecte de Thyonk Essyl, la seva gent ens ha arribat al cor, i tornem amb la sensació que val la pena treballar per millorar les condicions d’aquest poble que ja el sentim una mica nostre. 



Mil gràcies noies per explicar-nos la vostra experiència!   
     

dimarts, 17 de febrer del 2015

CARNESTOLTES 2015

El passat 14 de febrer Sant Quirze del Vallès va celebrar el Carnestoltes 2015!

Una jornada la mar de divertida on les tres entitats solidàries Ateneu del Món, Acció Solidària Vallès y Cooperación y Ayuda van muntar una paradeta per a participar en la ja tradicional botifarrada popular.



Sota el lema "Els superherois de la Solidaritat contra les injustícies del món" les tres ONG vam poder recaptar fons per al nostre projecte i a més, als diners recaptats s'han de sumar els 120€ del primer premi en categoria de paradetes!








Tota la recaptació anirà destinada al nostre projecte Karogen Assk, l'Escola d'Oficis de Thionck Essyl, Senegal.

Un cop més volem agraïr a tothom qui ha col.laborat d'una manera o altra (muntant la parada, aportant idees, menjant butifarres…) a tirar endavant aquest projecte.


A continuar tots plegats sent uns superherois de la Solidaritat!